“Muziek en Verlichting in Spanje”
Luister naar muziek voor twee traverso’s uit de 18e eeuw in Spanje, een periode doordrenkt van culturele verlichting, koninklijke intriges en muzikale pracht.
In ons concert brengen we met twee traverso’s de rijke muzikale erfenis van het Spaanse hof tot leven. Wij laten horen, hoe de verbinding tussen Spanje, Italië en Frankrijk in de muziek klinkt.
De reis begint met koning Filips V, die als kleinkind van Lodewijk XIV de Franse cultuur aan het Spaanse hof introduceert. De leiding van de koninklijke huishouding in Franse stijl neemt de Prinses van Ursins op zich, kamervrouw en vertrouwelinge van de koningin Marie – Louise van Savoyen. Na de vroege dood van Marie – Louise trouwt Filips met Elisabeth Farnese en zij brengt de Italiaanse cultuur en muziek naar Madrid. Een voorbeeld hiervan is de fascinerende relatie tussen koning Filips V en de beroemde kastraat Farinelli, die 9 jaar lang iedere avond voor Filips heeft gezongen, om hem van zijn depressie te verlossen. Ook na de dood van Filips blijft Farinelli aan het hof.
Onder het bewind van Ferdinand VI komt Spanje tot rust.
Als een verlicht heerser sticht Ferdinand VI de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. In deze tijd bloeit de muziek op als een essentieel en representatief element aan het hof, in aristocratische kringen en ook in huiselijke sfeer. Het Real Capilla-orkest, gevormd door vooraanstaande componisten uit ons programma, waaronder José Herrando, de broers Joan en Josep Pla , die musiceerden aan het koninklijk hof.
Ferdinand VI, een groot liefhebber van cultuur en muziek, deelde deze passie met zijn vrouw Barbara van Bragança, die zelf klavecimbel speelde en les kreeg van de befaamde Alessandro Scarlatti, die verschillende composities aan haar opdroeg. Farinelli werd door haar benoemd tot hoofd van de Italiaanse opera in Madrid.
Onder het bewind van Carlos III veranderde de situatie echter drastisch. Farinelli en zijn Italiaanse musici moesten Spanje verlaten vanwege een strikt bezuinigingsprogramma. Veel musici trokken naar andere Europese hoven, vooral naar Italië, waar de zoon van Carlos III, Ferdinand I, over Napels en Sicilië regeerde. In Napels begon de muzikale carrière van Domenico Cimarosa, bekend om zijn opera’s, piano- en kamermuziek. Giacchino Rossini, een van de beroemdste operacomponisten, vierde eveneens successen in Napels met werken zoals “Il Barbiere di Siviglia”, een geliefde komische opera die zich afspeelt in het tijdperk van de verlichting in Spanje.
De muziek uit Spanje weeft zo een fascinerend verhaal van koninklijke passie, culturele uitwisseling en de eeuwige reis van muzikale meesters door Europa.
.