Muziek in Nederland

Ontdek op vrijdag 17 november de tijdloze klanken van oude fluiten in een intiem optreden van Ensemble des Nuances met Susanne Wendler en Anastasia Anufrieva. De musici zullen deze zondagmiddag vullen met muziek uit de Nederlandse barok en vroege klassiek.

Het concert vindt plaats op 17 november 2023 om 19.30u in de St. Jacobskapel, Glashuis 4 in Nijmegen. Tickets zijn ter plaatse te koop.

Het programma begint met Antoine Mahaut, een Nederlandse componist uit de 18e-eeuw. Hij brengt met zijn “Sonata voor 2 fluiten” een eerbetoon aan de Franse muzikale traditie. Vrij onbekend zal Augustinus Groneman zijn, ook hij is een Nederlandse barokcomponist. Zijn Sonata Terza met een sublieme balans tussen emotie en technische uitmuntendheid, is kenmerkend voor de Nederlandse barokmuziek. Willem de Fesch daarentegen heeft een vaste plek in de Europese barokmuziek veroverd. Zijn duo laat sprankelende virtuositeit horen, maar bereid ook al de weg naar de stijl van Sturm und Drang met zijn betoverende langzame deel.

Abraham Jacob Frans Vanderhagen werd 1753 in Antwerpen geboren en was een beroemde klarinettist. Maar hij schreef ook voor de fluit, het bekendst zijn misschien zijn lesboeken. In het duo op 17 laat hij de fluiten zingen, lichtvoetige loopjes wisselen af met een uiterst droevige langzame deel.

Tot slot klinkt een deel uit De Toverfluit van Wolfgang Amadeus Mozart, hoewel geen Nederlander, heeft hij toch ook een bezoek aan Nederland gebracht en met zijn muzikale genialiteit ook hier bewondering geoogst.

De avond belooft een ontdekkingstocht te zijn door Nederlandse muziek. Geniet van de schitterende klanken van de verschillende oude fluiten en laat u onderdompelen in de muzikale rijkdom van Nederland.