Dwarsfluit

De dwarsfluit is een van de oudste instrumenten in de wereld en wordt overal gespeeld. De eerste fluiten werden van been gemaakt, daarna gebruikte men vooral hout. De fluiten waren in het begin een lange buis met gaten, in de baroktijd werd de fluit in 4 stukken verdeeld. Daardoor kon de bouwer de fluit beter stemmen en de delen verschillend boren, zodat de klank mooier werd. De fluiten kregen in de loop van de tijd   7 kleppen, maar nog steeds was de stemming een probleem. Pas in 1848 vond Theobald Boehm het ingenieuze kleppen- systeem uit, dat nu nog steeds gebruikt wordt. Daarmee zijn alle problemen opgelost en kunnen alle tonen zuiver en gelijkmatig gespeeld worden.

De fluit heeft een prachtige klank en je kunt er veel plezier aan beleven. Je kunt solo, met piano, gezellig in een fluitensemble of  in een orkest samen met andere instrumenten spelen.

Met dwarsfluitspelen kun je beginnen, als je groot genoeg bent, om de fluit goed vast te houden, meestal ben je dan 8 of 9 jaar oud. Voor jonge kinderen bestaat een fluit met een speciaal gebogen kopstuk, om de fluit beter speelbaar te maken. Natuurlijk kun je ook later beginnen en er zijn ook lessen voor volwassenen.

Voor de fluit is er heel veel muziek in allerlei verschillende stijlen en bezettingen gecomponeerd, samen gaan we op zoek naar de passende muziek voor jou.

Je kunt individueel les volgen of met z’n tweeën of drieën als allemaal op hetzelfde niveau zijn. Regelmatig spelen we bij uitvoeringen met een fluitensemble, daarvoor oefen je dan een paar keer samen in de les.

Er is ook een fluitensemble voor gevorderde leerlingen, we spelen ongeveer een keer per maand samen. We spelen bij voorbeeld de ouverture tot “Die Fledermaus” van J. Strauss, een wervelend stuk met prachtige melodieën – een echte uitdaging!

Als je nieuwsgierig bent geworden, geef je dan met het contactformulier voor een proefles op! Je kunt voor deze proefles een fluit van de muziekschool lenen.